Gyventojai kviečiami susipažinti su A. Goštauto kvartalo projektiniais pasiūlymais

2024-09-12

Rugsėjo 24 d. gyventojai bus kviečiami susipažinti su A. Goštauto kvartalo statybos projektiniais pasiūlymais. 

Teritorijoje, kurioje anksčiau veikė chemijos bei fizikos institutai, planuojama statyti nacionalinių administracinių pastatų kompleksą su viešosiomis erdvėmis. Beveik 1,5 ha teritorija ribojasi su A. Goštauto, Mečetės bei Lukiškių gatvėmis ir yra apsupta vilniečiams gerai pažįstamais traukos objektais – netoliese yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lukiškių kalėjimas. 

Šiuo metu čia stovi keturi pastatai – du iš jų planuojama atnaujinti rengiamo kapitalinio remonto metu, o likusius pakeisti naujais. Numatomo pastato bendrasis plotas – apie 22 tūkst. kv. m. Statiniuose, kurių numatomas aukštis – ne daugiau nei 7 aukštai – planuojama įrengti 1600 darbo vietų LR ministerijų darbuotojams. Darbuotojams, vyksiantiems į darbo vietą automobiliu, planuojama požeminė automobilių saugykla su 320 vietų, o važiuojantiems dviračiu – 160 dviračių stovų. Kad teritorija būtų gyvybinga, stačiakampės pastatų formos bus skaidomos bei užtikrinimas pirmojo aukšto prieinamumas. 

Kvartalas bus statomas keliais etapais. Teritorijoje numatoma įrengti tris unikalias erdves. Susitikimų erdvė bus pritaikyta koncertams bei įvairiems kultūriniams renginiams. Taip pat, atsižvelgiant į sklypo istoriją – nuo XVII a. čia buvusią Totorių gyvenvietę bei kapines – siūloma istorinėje kapinių vietoje projektuoti Totorių sodo viešąją aikštę, išsaugant zonas su brandžiais medžiais bei pildant jas nauja augalija.

Projektiniai pasiūlymus pagal atvirą architektūrinės idėjos konkurso idėją rengė UAB „Statybų inžinerinės paslaugos“, UAB „Studija Archispektras“. Su jais galima susipažinti iki rugsėjo 24 dienos.