Turto banko specialistai žinias perteikė beveik 500 viešojo sektoriaus darbuotojų

2021-01-22

Būti patikimu ir profesionaliu valstybės turto valdymo partneriu. Vadovaujantis tokiu šūkiu sausio mėnesį valstybės įmonės Turto bankas specialistai organizavo mokymų ciklą daugiau nei 200  įvairių valstybės institucijų, įstaigų ir įmonių darbuotojų. Mokymuose dalyvavę beveik 500 darbuotojų susipažino su duomenų apie valstybės turtą pateikimo subtilybėmis.

Nuo 2016 m. valstybės turtą naudojančios įstaigos turi prievolę suvesti duomenis apie naudojamą turtą ir sąnaudas į Valstybės turto informacinės paieškos sistemą (VTIPS). Siekiama, kad valstybės turtas būtų naudojamas racionaliai, todėl jo duomenų detali apskaita padeda įvertinti, kiek ir kokio turto valstybė turi, kiek kainuoja jį išlaikyti.

„Turto banko rengiamoje Metinės valstybės turto valdymo ataskaitoje informacija pateikiama pagal valstybės turto valdytojų pateikiamus duomenis. Tai turi tiesioginį poveikį Metinės ataskaitos duomenų kokybei. Teisingas valstybės nekilnojamojo turto duomenų tvarkymas, ar tikslios informacijos pateikimas į VTIPS, – valstybės turto valdytojų ir Turto banko atsakingas darbas. Siekdami būti patikimu ir profesionaliu valstybės turto valdymo partneriu, suteikėm žinias 500 viešo sektoriaus darbuotojams. Tikimės, jog kasmet didėjantis turto valdytojų įsitraukimas į duomenų suvedimo procesą ir didėjantis jų apmokytų ratas, turės teigiamos įtakos pateikiamos informacijos kokybei, o tai sąlygos ir tikslesnės metinės ataskaitos parengimą“, – sako Algirdas Stumbrys, Turto banko Valstybinių kompetencijų departamento direktorius.

Nuotoliniu būdu organizuotose mokymuose dalyvavo tokių institucijų ir įmonių kaip Valstybinės miškų urėdijos, „Sodros“, Užimtumo tarnybos, kariuomenės, Vilniaus universiteto, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Valstybinės darbo inspekcijos, policijos ir kitų įstaigų darbuotojai.

„Nors mūsų vedamų seminarų negalima vadinti praktiniais mokymais, tačiau jų metų stengiamės perteikti kuo daugiau praktinio pobūdžio informacijos: demonstruojame visų reikiamų duomenų apie valstybės turtą suvedimą realiuoju laiku tiesiai VTIPS, atkreipiame dėmesį, į dažniausiai pasitaikančias duomenų suvedimo klaidas bei kitas praktinio pobūdžio valstybės turto duomenų suvedimo subtilybes. Labai džiaugiamės, kad šiemet mūsų organizuojamuose seminaruose iš viso dalyvavo beveik 500 institucijų atstovų. Seminarų dalyviai buvo iš ties aktyvūs, sulaukėme net 170 klausimų, kurie leido kartu su visais seminarų dalyviais panagrinėti nemažai konkrečių valstybės turto duomenų suvedimo į VTIPS atvejų, kurie, tikiu, buvo naudingi visiems. Po seminarų parengsime bei VTIPS išoriniame puslapyje paviešinsime valstybės turto duomenų suvedimo atmintines bei pateiksime atsakymus į visus seminarų metu užduotus klausimus“, – teigia Valstybinių kompetencijų departamento VTIPS konsultavimo grupės vadovė Vilma Kierienė.

Primename, kad duomenis už 2020 m. turto valdytojai ir/ar naudotojai turi pateikti į VTIPS, kurį administruoja Turto bankas, iki šių metų kovo 31 d. Į informacinę sistemą surenkami tokie duomenys kaip patalpų išlaikymo sąnaudos, kabinetinis plotas, darbuotojų skaičius, nuomos kainos, likutinių verčių duomenys, kito valstybės turto duomenys.

Siekiama racionaliai valdyti valstybės turtą, todėl jo detali apskaita – pirmas žingsnis į tai. Pateikti duomenis vėliau naudojami analizei, jų pagrindu ruošiama Valstybės turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo metinė ataskaita. Su visomis metinėmis ataskaitomis galite susipažinti ČIA.

Su mokymų medžiaga ir atsakymais į dažniausiai pasitaikančius klausimus galite susipažinti ČIA.